Λεξιλόγιο στα Αγγλικά: Οι ακτές της Βρετανίας

Image Description

Admin

1/12/2018

Οι παραλίες είναι πιθανόν να μην είναι από τα αξιοθέατα που θα σας έρθουν πρώτα στο νου για να επισκεφθείτε στη Βρετανία. Είμαστε όμως νησιωτικό κράτος κι έτσι έχουμε πάρα πολλές όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές που μπορεί κανείς να επισκεφθεί: από αναπτυγμένες παραλιακές πόλεις ως απομακρυσμένες, μοναχικές ακρογιαλιές. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των παραθαλάσσιων περιοχών της Βρετανίας ώστε να εμπλουτίσετε και το δικό σας λεξιλόγιο στα Αγγλικά και, γιατί όχι, να βρείτε και την τέλεια εξόρμηση σε μία από τις παραλίες της Βρετανίας.

Αγγλικές λέξεις για κάθε είδος παραλίας

Με τη λέξη παραλία συνήθως μας έρχεται στο μυαλό η χρυσαφένια άμμος και τα καταγάλανα νερά, όμως οι βρετανικές παραλίες διαθέτουν μεγαλύτερη ποικιλία. Δείτε ορισμένες αγγλικές λέξεις που ίσως να συναντήσετε οι οποίες περιγράφουν διάφορους τύπους παραλίας:

Pebbly – βοτσαλωτές παραλίες: Οι παραλίες με βότσαλα έχουν μικρές πέτρες αντί για άμμο. Το Brighton, στα νότια του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μία από τις πιο φημισμένες παραλίες με βότσαλα. Παρόλο που μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι άβολες, μπορείτε να πάρετε ένα κάθισμα παραλίας (deckchair) – μία φορητή, πτυσσόμενη καρέκλα ώστε να μη χρειάζεται να κάθεστε στις πέτρες.

Bay – κόλπος: Κόλπος είναι το μέρος όπου η ξηρά σχηματίζει μια εσωτερική καμπύλη. Τα νερά είναι συνήθως ήρεμα κι έτσι είναι κατάλληλα για κολύμβηση. Μερικές φορές περιστοιχίζονται από γκρεμούς (cliffs) – μεγάλους, απότομους βράχους. Ένας ιδιαίτερα όμορφος κόλπος είναι το St Ives στην Κορνουάλλη.

Loch – λίμνη: Λίμνη είναι μία περιοχή με νερό που περιβάλλεται από παντού από ξηρά. Ίσως σας φανεί περίεργο να μιλάμε για παραλία που δεν βρίσκεται στην ακτή, όμως στη Σκωτία υπάρχουν εντυπωσιακές λίμνες με αμμουδιά, κατάλληλες για χαλάρωση. Οι λίμνες μπορεί επίσης να είναι γλυκού νερού (freshwater), να μην έχουν δηλαδή καθόλου αλάτι και να είναι καλές για κολύμβηση. Αν σας ακούγεται ενδιαφέρον, μπορείτε να επισκεφθείτε τη γραφική λίμνη Loch Morlich.

Seaside resort – παραθαλάσσιο θέρετρο: Η Βρετανία διαθέτει πολλές πόλεις που είναι θέρετρα (resorts), δηλαδή μέρη όπου ο κόσμος πάει διακοπές. Αυτό σημαίνει ότι τους μήνες που έχει κρύο είναι πολύ ήσυχα και το καλοκαίρι γεμίζουν κόσμο και προσφέρουν πολλές δραστηριότητες για παιδιά αλλά και γενικά για τους επισκέπτες. Γνωστά παραθαλάσσια θέρετρα είναι το Blackpool και το Scarborough.

Blue Flag status – γαλάζιες σημαίες: Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι παραλίες με γαλάζια σημαία είναι εκείνες που πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ως προς την ποιότητα των υδάτων και τις εγκαταστάσεις τους, μεταξύ άλλων. Αν πάτε διακοπές με παιδιά, οι παραλίες με γαλάζια σημαία είναι πιθανόν οι καλύτερες για εσάς, καθώς γνωρίζετε ότι το νερό είναι καθαρό και η παραλία είναι οργανωμένη με ναυαγοσώστες (lifeguards).

Τι να κάνετε στην ακρογιαλιά

Στις παραλίες της Βρετανίας προσφέρονται πολλές δραστηριότητες που ίσως να μην βρείτε στη χώρα σας. Δείτε ορισμένες από αυτές:

Να φάτε «fish and chips»: Είναι πιθανότατα το πιο γνωστό βρετανικό φαγητό. Μην το φάτε όμως στο Λονδίνο, όλοι οι Βρετανοί γνωρίζουν ότι τα «fish and chips» είναι καλύτερα όταν τα τρως στην παραλία. Μην ξεχάσετε να βάλετε πολύ αλάτι και ξύδι (salt and vinegar)!

Να ανεβείτε σε γαϊδουράκι: Τα γαϊδουράκια σίγουρα δεν είναι τα ζώα που συνδέονται με τις παραλίες, όμως πολλοί Βρετανοί στην παιδική τους ηλικία έκαναν βόλτα με γαϊδουράκι στην παραλία πάνω στην άμμο.

Να κάνετε «kitesurfing»: Οι παραλίες της Βρετανίας είναι εξαιρετικές για «kitesurfing» λόγω των ανέμων. Ίσως ακούγεται τρελό να ισορροπείτε σε μία ιστιοσανίδα με αετό, είναι όμως εύκολο να το μάθετε – προσπαθήστε το!

Να επισκεφθείτε ένα θεματικό πάρκο/ένα κατάστημα με ηλεκτρονικά παιχνίδια: Αν πάτε διακοπές με παιδιά ή αν αναζητάτε την περιπέτεια (thrill seeker) μπορείτε να βρείτε μία παραλία με θεματικό πάρκο όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα στον ωκεανό από το τρενάκι του λούνα παρκ. Στα καταστήματα με ηλεκτρονικά παιχνίδια θα βρείτε φθηνά παιχνίδια όπου μπορείτε να παίξετε και να κερδίσετε δωράκια.

Να εξερευνήσετε τα βραχάκια – «rock pooling»: Μπορεί στη Βρετανία να μην έχουμε τροπικά ψάρια, αλλά έχουμε άλλα μικρά ενδιαφέροντα πλάσματα όπως καβούρια και αστερίες. Μια δημοφιλής οικογενειακή δραστηριότητα είναι η ανακάλυψη αυτών των μικρών ζώων ανάμεσα στις πέτρες. Η διασκέδαση όμως είναι μόνο στην αναζήτηση και την ανακάλυψη, τα ζωάκια που βρίσκουμε τα επιστρέφουμε στο σπίτι τους.

Να χτίσετε κάστρα στην άμμο – «building a sandcastle»: Ίσως πρόκειται για την πιο διαδεδομένη δραστηριότητα στην παραλία σε όλον τον κόσμο, και σίγουρα είναι συνηθισμένη και στη Βρετανία, οπότε μην ξεχάσετε το κουβαδάκι και το φτυαράκι σας (bucket and spade)!

Να κάντε μια βουτιά/να πλατσουρίσετε – «having a dip in the water/paddling»:Παρόλο που οι παραλίες στη Βρετανία είναι όμορφες, δυστυχώς τα νερά είναι συνήθως αρκετά κρύα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ακούσετε συχνά τους Βρετανούς να μιλάνε για κολύμπι, αλλά θα σας ρωτήσουν αν θέλετε να πλατσουρίσετε (paddle) – δηλαδή να μπείτε στο νερό μέχρι τον αστράγαλο. Αν είναι πιο γενναίοι ίσως σας πουν ότι πάνε να ρίξουν μία βουτιά (go for a dip) δηλαδή να κολυμπήσουν για πάρα πολύ λίγο.

Περιγραφή των παραλιών

Όπως βλέπετε, οι παραλίες στη Βρετανία είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, κι έτσι είναι σημαντικό να βρείτε την κατάλληλη παραλία για εσάς και τους συνταξιδιώτες σας. Όταν κάνετε την έρευνά σας, προσέξτε αυτές τις λέξεις στην περιγραφή ώστε να βρείτε την τέλεια περιπέτεια στην παραλία:

Secluded – απομονωμένη: Μία απομονωμένη παραλία θα βρίσκεται μακριά από οποιοδήποτε άλλο μέρος και πολύ πιθανόν να είναι ήσυχα και μοναχικά.

Unspoilt – ανέπαφη: Μία ανέπαφη παραλία δεν έχει υποστεί τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πολλά σκουπίδια, αλλά σημαίνει επίσης ότι μάλλον δεν θα υπάρχουν καταστήματα και άλλες εγκαταστάσεις.

Brisk wind – με δροσερό αέρα: Εξαιτίας της τοποθεσίας της Βρετανίας, στις παραθαλάσσιες πόλεις μας συχνά φυσάει. Αν ο άνεμος χαρακτηρίζεται δροσερός (brisk), σημαίνει ότι μπορεί να είναι αρκετά δυνατός και αισθητός, επομένως αν δεν σας αρέσει να αισθάνεστε κρύο, ίσως αυτή η παραλία να μην είναι για εσάς. Στις παραλίες με αεράκι (breezy) ο άνεμος δεν είναι τόσο δυνατός, αλλά αν πραγματικά μισείτε το κρύο, αναζητείστε μία παραλία που να χαρακτηρίζεται προστατευμένη (sheltered) – αυτό σημαίνει ότι το φυσικό περιβάλλον προστατεύει την παραλία από τους ανέμους.

Sandy dunes – με αμμόλοφους: Οι αμμόλοφοι είναι περιοχές όπου η άμμος σχηματίζει λόφους. Αν στην περιγραφή μιας παραλίας αναφέρεται ότι έχει αμμόλοφους, ίσως σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να απλώσετε την πετσέτα σας ή να πάτε μία βόλτα στην άμμο.

Για μας

Εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών ΣΠΙΤΙΚΟ με έδρα τα Καλύβια, Σκύδρας στο Νομό Πέλλας. Παράγουμε ζυμαρικά εξαιρετικής ποιότητας με βάση υλικά αγνά. Φρέσκο παστεριωμένο γάλα αγελάδας, αυγά ημέρας, άλευρα και σιμιγδάλια πρώτης ποιότητας χωρίς προσθήκες συντηρητικών και βελτιωτικών εμφάνισης.

Παράδοση

Καλέστε μας

ΤΟΝΑΡΕΖΟΥ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,
ΚΑΛΥΒΙΑ ΣΚΥΔΡΑ,58500
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: ΤΟΝΑΡΕΖΟΣ ΘΩΜΑΣ
Email: spitiko2000@yahoo.gr